Als professioneel begeleider (coach, jeugdbeschermer, gedragsdeskundige) ben je nauw betrokken bij de jongere, de ouders en de gezinshuisouders. Je speelt een belangrijke rol in het tot stand brengen van een duurzame plaatsing. Jouw rol is onmisbaar als het gaat om het stimuleren en ondersteunen van een sterke samenwerking tussen ouders en gezinshuisouders. Met jouw hulp creëren ouders en gezinshuisouders samen een stabiele en liefdevolle omgeving waarin de jongere zich kan ontwikkelen. Op deze pagina vind je input om de ouders en gezinshuisouders te begeleiden in het komen tot gedeeld opvoederschap.
Voorwaarden
Een goede samenwerking ontstaat niet zomaar, dat weet je als professioneel begeleider als geen ander. Het kost tijd en inspanning van alle betrokken partijen. Wanneer je aandacht hebt voor de volgende voorwaarden creëer je niet alleen een goede basis voor de samenwerkingsrelatie, je vergroot ook de kans van slagen van de plaatsing.
- Het is van groot belang dat je de ouders ziet als een belangrijke partij. Zij zijn en blijven de ouders van hun kind en vervullen daarmee een onmisbare rol in het leven van de jongere. Ook al ziet de invulling van die rol er per kind wellicht anders uit, voor het kind en de ouder is de betrokkenheid van de ouder essentieel.
- Worden de ouders betrokken bij de keuze voor het gezinshuis? Wanneer er een goede match is tussen ouders en gezinshuisouders vergroot dat de kans op een duurzame plaatsing.
- Is er hulp voor de ouders om de uithuisplaatsing van hun kind te verwerken en te wennen aan hun nieuwe rol?
- Staan de neuzen dezelfde kant op wat betreft de voorwaarden van samenwerking? Zijn er bijvoorbeeld duidelijke afspraken over de praktische aspecten van het samenwerken, zoals waar het kind is met feestdagen, de verdeling van taken en de bezoekregeling?
Houding
De visie die je als professioneel begeleider hebt beïnvloed je houding in grote mate. Vanuit welke visie kijk je naar de ouders, de jongere en de gezinshuisouders? Zie je het belang van de betrokkenheid van de ouders? Lukt het je om vanuit de verschillende perspectieven te kijken en alle partijen vanuit een open houding te benaderen? Het afstemmen op wat er in de verschillende invalshoeken speelt vraagt flexibiliteit. Elke situatie is anders en vraagt om een andere aanpak. Je ondersteunt de groei en ontwikkeling van de samenwerkingsrelatie door vragen te blijven stellen aan zowel de jongere, de ouders als de gezinshuisouders. Wanneer je luistert naar hun ervaring van de samenwerking weet je beter wat er nodig is. Zo wordt de samenwerkingsrelatie stabiel.
Handelen
Wat kun je praktisch doen om ouders en gezinshuisouders te begeleiden om de opvoeding te delen en om goed samen te werken? De volgende punten kun je als leidraad gebruiken:
- Voor de jongere is het zeer storend als het contact tussen ouders en gezinshuisouders niet harmonieus verloopt. Het is dus in het voordeel van de jongere als de samenwerkingsrelatie structureel op de agenda staat.
- De samenwerkingsrelatie tussen ouders en gezinshuisouders is onderdeel van de zorg en moet professioneel begeleid en gemonitord worden. Formuleer samenwerkingsdoelen en bespreek deze met regelmaat.
- Ondersteun gezinshuisouders door hen te scholen en te coachen in het aangaan en onderhouden van contact met ouders en in het delen van de zorg voor de jongere met hen.
- Voor ouders is de uithuisplaatsing van een kind een ingrijpende gebeurtenis. Zij moeten hulp krijgen bij het verwerken van de uithuisplaatsing en het (her-)vinden van hun nieuwe rol. Net als de gezinshuisouders moeten ook ouders begeleiding krijgen in het aangaan en onderhouden van contact met de gezinshuisouders van hun kind.
Ontdek
Websites:
Video:
Lezen: