De inzichten uit het onderzoek hebben de onderzoekers in de vierde fase van het onderzoek samen met de gezinshuisouders, ouders en behandelaren vertaald naar een aantal praktische hulpmiddelen waarmee de praktijk verbeterd en verder geprofessionaliseerd kan worden.
Om het plaatsingsproces te verbeteren is een aanvulling geschreven voor het ‘Handboek Methodisch Matchen’. Dit is een handboek dat jeugdbeschermers gebruiken bij de plaatsing van jongeren in gezinshuizen. Het doel is om een integrale benadering van samenwerking te krijgen waarbij zowel de jeugdbescherming als de jeugdhulpverlening alert is op het behouden van de plek van ouders in het leven van een jongere.
Daarnaast zijn modules geschreven over hoe de begeleiding van ouders, gezinshuisouders en van de samenwerking er praktisch uit kan zien. De modules vormen samen de relationele route. Een onderbouwd voorstel voor een aanpak van plaatsingen van jeugdigen in gezinshuizen. Om organisaties te helpen om volgens de relationele route te gaan werken is er ook scholingsaanbod ontwikkeld voor gezinshuisouders en professioneel begeleiders en een adviestraject voor organisaties. Ook is er een theaterlezing gemaakt die kan worden ingezet voor de scholing van (aankomende) gezinshuisouders. Voor pleegzorgorganisaties kan dit aanbod op maat worden gemaakt.
Aanbod
- Cursus: Leren begeleiden van pleeg- of gezinshuisouders in het samenwerken met ouders
- Cursus: Leren begeleiden van ouders bij het komen tot gedeeld opvoederschap
- Organisatieadvies voor pleegzorgorganisaties en organisaties die met gezinshuizen werken
- Theaterlezing over samenwerken met ouders van uithuisgeplaatste jeugdigen
Modules