Als ouder wil je betrokken zijn bij het opgroeien van je kind. Een uithuisplaatsing brengt daarom gevoelens van verdriet en machteloosheid met zich mee. Wat er ook mis is gegaan, jij blijft de ouder. Je hebt een onmisbare rol in het leven van je kind. Om goed te kunnen ontwikkelen heeft je kind zowel jou als de gezinshuisouders nodig. Een positieve samenwerking tussen jullie is daarom heel belangrijk. Door goed samen te werken bouw je met elkaar een stabiele en liefdevolle basis voor je kind. Vanuit deze basis kan je kind zich op een positieve manier ontwikkelen. Op deze pagina vind je praktische tips om de samenwerking tussen jou en de gezinshuisouders van je kind te verbeteren.
Voorwaarden
Het bouwen aan een samenwerkingsrelatie kost tijd, dat is heel normaal. Je moet elkaar leren kennen en wennen aan een nieuwe situatie. Gun jezelf en elkaar die tijd. Wel zijn er juist ook aan het begin - tijdens het plaatsingsproces van je kind - een aantal voorwaarden voor een goede start. Belangrijk is bijvoorbeeld dat jouw wensen mee worden genomen bij het plaatsingsproces. Denk eens na over de volgende voorwaarden - wordt daaraan voldaan? Zo niet, met wie kun je hierover in gesprek?
- Word je als ouder betrokken bij de keuze van het gezinshuis?
- Stem jij in met het gezinshuis waar jouw kind komt te wonen?
- Respecteren de mogelijke gezinshuisouders jouw rol als ouder in het leven van je kind? Hoe merk je dat?
- Zijn er duidelijke afspraken? Bijvoorbeeld over de verdeling van taken, communicatie en de bezoekregeling?
- Is er begeleiding voor jou als ouder om de uithuisplaatsing van je kind te verwerken en te wennen aan je nieuwe rol?
- Wat heb jij als ouder nodig om in deze nieuwe situatie goed samen te kunnen werking met de gezinshuisouders van je kind?
Houding
Als ouder speel je een belangrijke rol in hoe je kind het gezinshuis ervaart. Hoe moeilijk het ook is, het is belangrijk dat jij als ouder de uithuisplaatsing leert te verdragen. Door de gezinshuisouders te erkennen als (mede-) opvoeders creëer je rust en stabiliteit voor je kind. Je zegt als het ware; deze mensen hebben wij nu nodig maar ze vervangen mij niet. Je kind kan pas echt ontspannen als jij hem of haar toestemming geeft om zich thuis te mogen voelen in het gezinshuis. Vanuit die ontspanning kan je kind zich op een goede manier ontwikkelen. De volgende vragen kunnen helpen om hier over na te denken:
- Wat heb je nodig om de uithuisplaatsing van je kind te kunnen verdragen?
- Lukt het je om de gezinshuisouders van je kind te zien als (mede-)opvoeders? Wat helpt hierin?
- Sta je open voor hulp bij de verwerking van je verlies?
Handelen
Voor een goede samenwerking is het nodig dat zowel jij als de gezinshuisouders zich inzetten. Communicatie speelt hierin een grote rol. Samen praten, mailen of appen over het kind is belangrijk. Bijvoorbeeld wanneer er afspraken gemaakt moeten worden, er dingen veranderen of gewoon over leuke dingen. Het helpt als je als ouder oog hebt voor de gezinshuisouders van je kind. Zij zijn ook maar gewoon mensen, net als jij. Toon interesse in ze, leer ze kennen en laat jezelf ook kennen. Dat maakt het contact leuker en meer ontspannen. Dat er soms spanning is in de samenwerking is heel gewoon. Bespreek met de gezinshuisouders wat je dwars zit en kijk naar je eigen aandeel in de spanning. Open en eerlijke communicatie maakt de samenwerking sterk. Denk eens na over de volgende vragen:
- Op welke momenten en hoe heb je contact met de gezinshuisouders van je kind? (Bijvoorbeeld na een weekend thuis, iedere week, met een begeleider erbij of via WhatsApp)
- Hoe ervaar je het contact tussen jou en de gezinshuisouder?
- Merk je dat de gezinshuisouders en jij elkaar vertrouwen?
- Wat vind je prettig en wat mis je nog?
- Wat kan jij doen om de communicatie te verbeteren?
Ontdek:
Websites:
- Stichting samen voor het kind
- Informatiepunt voor kinderen, ouders, grootouders over jeugd-zorg
- Informatie voor ouders over uithuisplaatsing: https://richtlijnenjeugdhulp.nl/uithuisplaatsing/informatie-voor-ouders…;
- Ervaringsverhaal moeder in geweldsrelatie
Video:
Lezen:
- Achter mijn voordeur
- Achter mijn voordeur – het vervolg
- Verhalen van een gezinshuisouder – Maak ze gek
- Als het misgaat thuis, verhalen van ouders - Paulien Blom en Herman Baartman
- De boeken van Gé Haans over de positie van ouders in de pleegzorg
- Onderzoek
- Professionalisering
- Beeldverhaal met de uitkomsten van het onderzoek en de relationele route