Als gezinshuisouder wil je de jongeren die in jouw gezinshuis wonen een stabiele en liefdevolle omgeving bieden om in op te groeien. Je beseft dat je dit niet alleen kunt: de jongere heeft zowel jou als zijn ouders (en ook andere belangrijke personen uit zijn of haar eigen netwerk) nodig om zich op een positieve manier te kunnen ontwikkelen. Door ouders deel te maken van de opvoeding creëer je rust. Een goede samenwerking tussen jou en de ouders van je gezinshuiskind helpt verdere breuken in het leven van de jongere voorkomen en is daarom van groot belang. Op deze pagina vind je praktische tips voor het opbouwen en versterken van de samenwerking tussen jou en de ouders van de jongere.
Voorwaarden
Om de kans op een duurzame plaatsing te vergroten is het belangrijk dat ouders betrokken zijn bij de plaatsing van hun kind. Wanneer ouders zich deel voelen van de keuze voor jouw gezinshuis vormt dat een goede basis voor samenwerking. Het is daarom helpend als er al voor de plaatsing contactmomenten zijn. Zo kunnen jullie elkaar en elkaars wensen leren kennen. Doorloop de volgende punten en bespreek deze indien gewenst met elkaar en de professioneel begeleider.
- Voor zowel de ouders als voor jou als gezinshuisouder is het belangrijk dat er een goede match is. Staan jullie beiden achter de plaatsing van de jongere in het gezinshuis?
- Is het mogelijk en wenselijk om eventuele broers en zussen in hetzelfde gezinshuis te plaatsen? Wat zijn hierover de gedachten van de ouders en de jongere zelf?
- Is er duidelijkheid over het toekomstperspectief?
- Wat zijn de afspraken over samenwerking met derden? Denk aan begeleiding voor ouders om hun verlies te verwerken en begeleiding van jullie samenwerking
- Is er een gezamenlijk besef van verantwoordelijk-zijn? Wat is de rol van de ouders in de samenwerking en welke afspraken zijn daarover gemaakt?
- Zijn er heldere afspraken over praktische punten zoals de bezoekregeling en andere contactmomenten?
Sta er voor open dat de rol van de ouders in de loop van de tijd kan verschuiven en heb ook oog voor de afronding van een traject. Wat betekent dit laatste voor de plek van de ouders? Zijn de ouders en de jongere hierop voorbereid?
Houding
De houding die jij als gezinshuisouder hebt heeft grote invloed op de samenwerking. Hoe kijk je naar de ouders van je gezinshuiskind? Zie je ze als partners in de opvoeding of meer als een obstakel? Voor een sterke samenwerking is het essentieel dat jij de ouders respecteert in hun ouderrol en reële verwachtingen hebt van hun vermogen. Ook wanneer het contact niet soepel verloopt is het belangrijk dat je een niet-oordelende en empathische houding hebt naar ouders. Hoe uitdagend het soms ook kan zijn, probeer jezelf eens in de schoenen van de ouders te plaatsen. Hoe zou jij het beleven als iemand anders jouw kinderen opvoedt? Inleven in de ouder helpt je om vanuit compassie te reageren en woede en beschuldigingen minder persoonlijk op te vatten.
Handelen
Wat kun je concreet doen om de samenwerking met ouders te verstevigen en zo de jongere te ondersteunen in zijn of haar ontwikkeling?
- Betrek de ouders actief bij het leven van hun kind door te overleggen en samen keuzes te maken, ze uit te nodigen voor belangrijke afspraken, leuke momenten te delen, ze inspraak te geven bij belangrijke beslissingen en door praktische hulp te vragen. Deze contactmomenten kunnen op verschillende manieren plaatsvinden - telefonisch, via app, tijdens een overdracht of bijvoorbeeld na een bezoek. De mate en manier van betrokkenheid ziet er per kind anders uit en is dan ook maatwerk. Hoe klein of groot de rol van de ouder ook is, vraag zo nu en dan eens hoe ze hun betrokkenheid ervaren. Sta er voor open dat hun rol kan veranderen en ben bereid om afspraken aan te passen.
- Faciliteer ontmoetingen en contactmomenten zodat ouder en kind elkaar blijven zien. Bied een fijne ontmoetingsplek of een reiskostenvergoeding voor ouders om te komen. Door contact te hebben met ouders (en andere personen uit het netwerk) leert de jongere vorm te geven aan deze relaties met jou als steun. Ook voor jou biedt het contact met ouders veel mogelijkheden: ouders hebben veel kennis over het leven van hun kind, hun verleden en het gezin waar ze in opgegroeid zijn. Neem de tijd om elkaar beter te leren kennen en leuke dingen met elkaar te delen. Dat maakt het contact meer ontspannen.
- Als er spanning is tussen jou en de ouder, neem dan de tijd om te reflecteren op de situatie. Bespreek het met anderen en kijk naar je eigen aandeel. Open en eerlijke communicatie zijn de basis van een sterke samenwerking. Ben dus open over dilemma’s waar je tegenaan loopt en werk niet met een verborgen agenda.
Een duurzame samenwerking vraagt om een blijvende investering. Dat het met ups en downs gaat is normaal. Voor alle partijen is het helpend als er begeleiding is voor de samenwerking. Vraag hier om als je dat niet (voldoende) hebt.
Ontdek:
Websites:
- Facebookgroep: Gezinshuisouders Nederland
- Inge van de Weege https://ingevandeweege.blog/
- www.gezinspiratieplein.nl
- Kwaliteitscriteria gezinshuizen
Video:
- Samenwerking tussen ouders en pleegouders https://www.pleegzorg.nl/bibliotheek/34-samenwerken/19-samenwerken-met-ouders/369-5-gouden-regels-voor-samenwerking
- 'Can I Come over.' Vlogster Marleen Hoftijzer laat in haar serie zien wat een bepaalde plek voor mensen hun thuis maakt. Je ziet o.a. een kort interview met een gezinshuisouder, haar dochter en een jongere die er nu woont . https://www.youtube.com/watch?v=TNqa5Tg-YSM
Lezen:
- Ervaringsverhaal van een moeder met huiselijk geweld en uithuisplaatsing – Achter mijn voordeur
- Ervaringsverhaal van een moeder met samenwerken in de jeugdhulp – Achter mijn voordeur – het vervolg
- Verhalen van een gezinshuisouder – Maak ze gek
- Als het misgaat thuis, verhalen van ouders - Paulien Blom en Herman Baartman
- De boeken van Gé Haans over de positie van ouders in de pleegzorg
- Onderzoek
- Professionalisering
- Beeldverhaal met de uitkomsten van het onderzoek en de relationele route